h1

Barndomshem till salu

13 september, 2009

Det känns lite märkligt att komma ”hem” till mina föräldrars villa och finna den näst intill tom. Tavlor nedplockade, köksskåpen tomma. Halvfulla kartonger i varje hörn, vissnande krukväxter i fönstren. Äppelträdets grenar tunga av frukt som ingen orkar bry sig om.

Det är mitt barndomshem, där jag bott sedan jag var fyra år gammal fram till jag flyttade hemifrån när jag var 19. 15 långa år. Där ligger min älskade lilla kanin begraven, där har jag skrattat, lekt, gråtit och skrikit. Å, vad jag saknade det hemmet när jag först flyttade därifrån. Det gamla bekanta, tryggheten, det välkända. Sedan dess har det fortsatt att symbolisera trygghet för mig. Det har varit den plats dit jag kommit för att stressa ner, koppla av och bara njuta. Inga måsten eller krav längre, där var jag bara på besök. Efterlängtad.

Snart bor det en annan familj där. Någon annan liten tjej kommer att flytta in i mitt gamla rum och göra det till sitt. Kanske kommer de att riva ner gamla tapeter, göra om och göra nytt. Kanske sågar de ner äppelträdet.

Det känns vemodigt. Men samtidigt tror jag att det kommer att bli bra för mina föräldrar, att börja om. Att flytta hemifrån. Och det är väl hög tid för mig att släppa taget. Att inte längre ha kvar mitt flickrum. Det är ändå fem år sedan jag flyttade till en annan stad, och kanske dags att jag blir vuxen. Att se det som att jag åker och hälsar på i Norrköping, snarare än att jag ”åker hem”.

Jag hoppas att huset blir till mer glädje för någon annan.

Annonser

One comment

  1. En känsla att känna igen sig i. En känsla vi nog alla känt. Känslan av tryggheten som kommer med hemma. På gott och ont har jag inte haft samma k’nsla på en plats just i Lysekil, även om det är där jag gjorde just 15 år. Fast inte nödvändigtvis i samma hus. Nej, i tre fyra stycken, vilket gjort att det mer än något annat är staden och inte huset som är det jag kommer hem till. jag har hittat mig andra platser där jag känner mig som mest hemma.Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: